Het klinkt misschien gek, maar ja, je moet jezelf zien te verkopen aan bedrijven. Er zijn vaak voor de leuke functies veel mensen die voor het zelfde bedrijf gaan. De persoon die jouw sollicitatie in ontvangst neemt verschilt soms ook heel erg: is dit de persoon bij de balie, een medewerker van personeelszaken, een afdelingsmanager of directeur? Je moet vaak door meerdere mensen "goed gekeurd" worden voordat je aangenomen bent.
Het is belangrijk om een standaard cv en motivatiebrief op te stellen. Dit kan je zelf doen, maar er zijn ook meerdere (betaalde) aanbieders. Zelf ben ik erg fan van http://www.cvster.nl. Dit bedrijf heeft meerdere formats voor je cv beschikbaar. Je hoeft maar één keer alle informatie hierin te verwerken. Je kan dus roteren met verschillende formats, passend bij elke vacature.
Motivatiebrief
We leven in de wereld van A.I.
Echter is solliciteren nog steeds een ouderwets en sociaal onderdeel van onze samenleving. Je bent als het ware aan het flirten met een bedrijf; je geeft aan wat je zelf te bieden hebt en wat je eventueel wilt leren.
Ik zie vaak dat een motivatief gemaakt is door ChatGPT. Dat is natuurlijk leuk en aardig, en het ziet er best goed uit. Alleen de persoon aan de andere kant die jouw brief leest leert jouw niet goed kennen. De fout die weleens wordt gemaakt is dat de brief er heel netjes uitziet, maar de begeleidende mail onprofessioneel is.
Geef in de brief aan de aanleiding: waarom je bij dit specifieke bedrijf aan het solliciteren bent. Hoe: je dit bedrijf eventueel gevonden hebt. Als je het via een medewerker of een kennis van het bedrijf hebt gevonden is het altijd goed om haar of zijn naam te noemen.
Doel: benoem je doel. Je kan bijvoorbeeld noemen dat je bezig bent een stage te vinden voor een bepaalde periode. Uiteraard noem je ook voor welke functie je aan het solliciteren bent en bij grote ketens ook de specifieke locatie.
Kwaliteiten: hier begin je weer met flirten. Je geeft aan waar je goed in bent en wat je competenties zijn. Laat de lezer je al direct vangen en probeer meer over jezelf te vertellen.
Werkervaring: dit hoef je niet in jouw motivatiebrief te benoemen. Wellicht kan je het kort benoemen, maar in principe kan die persoon alles op jouw cv teruglezen.
Afsuiting: sluit af met een vraag, de lezer moet je dan beantwoorden. Vervolgens kan je als afsluitende zin zoiets neerzetten"Ik zou graag mijn motivatie willen toelichten tijdens een gesprek op uw kantoor". Je kan altijd met zo een zin afsluiten. Het gesprek is een stap dichter bij je droombaan.
CV
Ik ga hier niet al te lang overin. Hopelijk heb je inmiddels al je gegevens ingevuld op je cv.
Belangrijk is dat alles klopt, netjes eruit ziet, geen spelfouten tussen zitten en dat alle lettertypes het zelfde zijn.
Als je bijvoorbeeld aangeeft dat één van je competenties zijn dat je nauwkeurig bent, maar er klopt iets niet in je eigen cv en motivatiebrief, dan sla je de plank alweer mis.
Wat moet er op een cv staan?
Profiel: hierin plaats je een recente foto waarop je zakelijk gekleed bent.
Gegevens: naam, achternaam, woonadres, telefoonnummer, email adres.
Diploma's: diploma's van behaalde opleidingen, certificaten
Relevante werkervaring: het kan interessant zijn als je nog weinig werkervaring hebt ook vrijwilligerswerk erop te vermelden of snuffelstages. Hoe meer ervaring je opdoet hoe minder je daar van afhankelijk bent.
Competenties: het is altijd interessant om aan te geven waarin je goed bent. Dit kan je vaak aangeven met middel van een score. Als je in een vacature hebt gelezen dat ze iemand zoeken die creatief, meedenkend of pro-actief is. Dan kan je er voor kiezen om je cv een te passen en dit ook terug te laten komen. Een bedrijf kan dan denken, ja dit is de persoon die wij zoeken.
Talenkennis: ga jij naar het buitenland toe of wil je misschien in een bepaalde sector werken waar bijvoorbeeld Engels de voertaal is? Net als bij competenties is het goed om aan te geven wat je niveau is in een bepaalde taal die je beheerst.
Referenties: als je al werkervaring, een snuffelstage of vrijwilligerswerk hebt gedaan. Kan het handig zijn om een referentie op te vragen. Je kan de gegevens van de persoon op je cv vermelden of noteren: bij aanvraag refenties mogelijk. Zo hou je jouw referenties anoniem, maar weten bedrijven dat je ze wel hebt.
Belangrijk: zowel voor jouw cv als motivatiebrief: LIEG NIET. Je kan dus wel spelen met de informatie die hebt, maar als je een leugen vermeld komen ze er vaak achter.
LinkedIn
LinkedIn is eigenlijk een professionele socialmedia kanaal voor werkgevers, medewerkers en werkzoekende.
Tevens is LinkedIn ook eigenlijk je digitale visitekaartje. Ook op LinkedIn kan je al je gegevens noteren die je net al op je cv hebt gedaan.
Belangrijk bij LinkedIn is dat je snel meer dan 500 connecties verkrijgt. Het is niet de bedoeling om zomaar mensen toe te voegen die je niet kent. Voeg alleen mensen toe waarmee je samen hebt gewerkt, vrienden, kennissen, klasgenoten en familie. Ik denk dat je al een aardig profiel kan opbouwen.
Voor nu ga ik ook niet te diep in op wat je allemaal met LinkedIn kan doen, maar zorg ervoor dat je hier ook een mooi profiel maakt met zakelijke foto. Bedrijven zullen je snel online vinden en dit is het eerste wat ze zien van je.
Socialmedia kanalen
Type eens je naam in bij google, wat krijg je als een bedrijf jouw naam zoekt?
Hopelijk niet de foto's van het laatste feest op de kermis. Of de gênante foto's van vroeger.
Zet al je profielen op gesloten en zorg ervoor dat niemand je profielen kan zien, los van je vrienden natuurlijk.
Het zou zonde zijn als ze je afkeuren op iets wat in het verleden heeft plaatsgevonden.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.