Ah je bent er nog!
Het "saaie" deel is gedaan. Je hebt een mooi profiel gemaakt. Voordat je daadwerkelijk brieven eruit gaat doen, is mijn advies om zowel je online als offline profiel nog te laten controleren door bijvoorbeeld je klasgenoten of ouders.
Waar kan ik vacatures vinden?
Het is wederom belangrijk om te weten wat je wilt.
Als je opzoek bent naar een stage kan school vaak assisteren. Scholen organiseren beurzen waar meerdere bedrijven op af komen. Je kan zelf op zoek gaan. Scholen hebben vaak ook online portals met stagebedrijven. Er zijn tal van betaalde bedrijven die we in de volksmond stagebemiddelingbureaus noemen. Er zijn verscheidene websites en natuurlijk LinkedIn.
LinkedIn
Zijn we toch weer terug bij LinkedIn.
Er bestaat namelijk een zoekfunctie specifiek voor vacatures. Je kan hierin je locatie (land, plaats) benoemen en de zoekterm. Dit werkt erg goed, maar het is wel meer gefocust op banen en niet op stages.
Zodra je een netwerk hebt opgebouwd van meer dan 500 mensen, zie je vaak ook op je feed allerlei vacatures en stages voorbij komen.
Je kan ook specifieke bedrijven volgen, ze hebben ook een kopje met vacatures. Hierin kan je kijken of je favoriete bedrijf al een vacature heeft.
Met LinkedIn kan je zelf ook een bedrijf opzoeken en haar medewerkers. Denk een goede vacature te hebben gevonden? Kijk onderaan de vacature wiens naam hierop staat vermeld en welke functie die persoon heeft. Ook zo kan je inspelen op de vacature.
Ook kan je aangeven op LinkedIn dat je opzoek bent naar een baan. Let wel op: je zal door veel recruiters belaagd worden met allerlei kansen die helemaal niet bij je passen. Je kan dan vaak beter een mooie oproep plaatsen op je eigen feed, er zullen dan allerlei mensen reageren ook die je misschien nog niet als connectie hebt.
School
Scholen hebben vaak online portals, eigen databases en ook zoekmachines. Je kan als student hierin zoeken naar een passend bedrijf. Jouw stagebegeleider heeft wellicht ook wel een idee voor je. In een gesprek kan je aangeven wat je zoekt, soms kom je samen op een ander idee dat je van te voren hebt bedacht.
Stagemarkt.nl
Voor MBO studenten is er specifiek een website in het leven geroepen voor stages. HBO studenten kunnen uiteraard ook gebruikmaken van deze database. Het werkt heel simpel, je gaat naar http://www.stagemarkt.nl . Als je een HBO student bent, kan je het beste zoeken op locatie (plaats, land) en dan kijken naar de opties die er zijn. Voor MBO studenten is het belangrijk om te weten welke crebo code je moet gebruiken. Hierop kan je dan nog gerichter zoeken naar welke bedrijven passend voor je zijn.
Google.nl
Google heeft ook een grote datebase aan vacatures. Je typt gewoon bij google in welke functie je zoekt en locatie, dan komen er al direct veel opties naar voren.
Stagebemiddelingbureaus
Als je naar het buitenland gaat kunnen de kosten oplopen tot wel meer dan 600 euro per stage. Dan ontzorgen ze je wel volledig. Het nadeel: je hebt dus zelf ook niet meer in de hand waar je stage gaat lopen. Eindelijk kiezen ze voor je ook wat voor hun past. Ga je buiten de EU stagelopen, dan kan het zeker wel handig zijn bij het zoeken van een bedrijf, je visum aanvragen en accommodatie.
Stage/vacature websites
Er zijn echt heel veel verschillende websites die stages en banen aanbieden. Mijn ervaring is dat je op de beste plek komt als je van eerste hand hebt gehoord hoe het daar echt is. Je kan dus via Indeed en Nationale Vacaturebank zoeken naar vacatures, maar dan weet je alsnog niet hoe het daar echt is bij het bedrijf.
Top 5 vacatures
Daar is hij weer met zijn lijstjes. Maak een top 5 met favoriete vacatures, bekijk ze goed, pas je cv en motivatiebrief op ze aan. Klik hieronder en we gaan dan door naar stap 4.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.